Als jij en je partner uit elkaar gaan, eindigt de relatie, maar het ouderschap blijft bestaan. Een belangrijke vraag die gesteld kan worden is: hoe word je als ex-partner, collega-ouder? En hoe bouw je samen een ouderrelatie op?
Eén van de belangrijkste stappen is om, hoe moeilijk dit ook lijkt te zijn, je ex-partner te respecteren en hem of haar proberen los te laten. Heb vertrouwen in zijn/haar rol van ouder. Wees je in het contact met je ex-partner bewust van het belangrijkste: het welzijn van jullie kinderen. Ondanks de veerkracht die kinderen hebben, heeft een kind het minst last van de scheiding als ze toestemming hebben om ook van de andere ouder te mogen houden. Het is belangrijk om in het bijzijn van je kind(eren)je niet negatief te uiten over de andere ouder.
Hoe kun je je kind nog meer steunen?
- Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn tegen je kind. Vertel als ouders samen dat jullie gaan scheiden en wat dat betekent voor je kind. Het is belangrijk om aan je kind te vertellen dat hij/zij niet de schuld is van de scheiding en dat je als ouders allebei evenveel van het kind blijft houden. Pas hetgeen je vertelt aan aan de leeftijd van het kind en vertel niet meer dan nodig is.
- De scheiding roept verschillende gevoelens bij je kind op. Houd hier rekening mee en geef je kind de ruimte om dit gevoelens te uiten. Geef een paar keer per dag alle aandacht aan je kind.
- Verwen je kind niet uit schuldgevoel, blijf opvoeden en grenzen stellen.
- Bespreek waar je kind gaat wonen en over hoe vaak het de andere ouder ziet. Vergeet niet om de school, de opvang en verenigingen op de hoogte van de veranderingen.
- Zoek voor je kind en voor jezelf steun bij vertrouwde personen Je kunt professionele hulp krijgen in de vorm van advies en praktische oefeningen. Dat helpt je om de scheiding zo goed mogelijk te regelen voor jezelf en voor jullie kind(eren).