Elke scheiding is anders. Sommige ouders zijn in staat om zelf de juiste stappen te zetten of met een ondersteuning van bijvoorbeeld het netwerk van familie of vrienden. Als er meer hulp nodig is, zijn er verschillende mogelijkheden om de scheiding goed te laten verlopen, zodat de kinderen hiermee zo min mogelijk worden belast.
Hieronder vind je een overzicht van hulp bij scheiding van lichte naar intensievere hulp.
- Villa Pinedo biedt een online workshop aan voor gescheiden ouders. Ouders leren hoe zij de kinderen zo goed mogelijk door de scheiding heen kan helpen. De online workshop duurt 6 weken met onder andere tips en praktische oefeningen van kinder- en gezinstherapeuten. Lees meer over de online workshop.
- Ouderschap Blijft (lichte variant). Begeleiding voor ouders met moeizame communicatie over het delen van de zorg en de opvoeding, maar wel gemotiveerd zijn om tot een oplossing te komen. In deze variant hebben ouders al een omgangsregeling met de kinderen. De hulp richt zich op het verbeteren van de onderlinge communicatie, het bestendigen en/of verbeteren van de bestaande omgangsregeling en het opstellen van een ouderschapsplan. Lees hier meer.
- Spreekuur Familierecht
Heeft u te maken met een relatieprobleem waar u niet uit dreigt te komen of bent u gescheiden en heeft u vragen over zaken met betrekking tot de kinderen, alimentatie of een andere kwestie op familierechtelijk gebied?
Dan kan het verhelderend zijn om eens te spreken met specialisten op dit gebied. Zij voorzien u van een kort advies en denken met u mee.Het spreekuur is iedere donderdag van 09:00 tot 11:00 uur in Wijkcentrum Het Oude Raadhuis, Laan Hofrust 4 te Rijswijk
Om van het spreekuur gebruik te maken, moet u zich vooraf aanmelden (uiterlijk 2 dagen voor het spreekuur) bij Ellen Berenz of Dennis Bodano van Welzijn Rijswijk via 070-7579200 Spreekuur familierecht in wijkcentrum het Oude Raadhuis
- Mediation. Deze hulp richt zich alleen op het ouderschapsplan of vastgelopen omgangsregelingen. Als beide ex-partners instemmen met het aanbod, wordt een eerste gesprek gevoerd met een mediator ergens in de regio. De hulp is gratis. Voor vragen kun je een mediator bereiken via Kwadraad.
- Ouderschap Blijft (intensieve variant). Hulp voor ouders waarbij de communicatie ernstig is verstoord, over het delen van de zorg en de opvoeding. De hulp richt zich op het herstellen van de communicatie, het beperken van de risico’s voor de ontwikkeling van probleemgedrag bij het kind en als dat nodig is op contactherstel tussen de uitwonende ouder en het kind of kinderen. De kinderen worden (gedeeltelijk) betrokken bij dit traject. Lees hier meer.
- Kind uit de Knel is een groepsprogramma voor gezinnen verwikkeld in (de nasleep van) een
scheiding met veel ruzies. Bedoeld voor kinderen die, doordat de ouders met elkaar in conflict blijven, in de knel zijn komen zitten. Wat zich kan uiten als terugtrekgedrag, lichamelijke klachten, gedragsproblemen of stemmingsproblemen. En voor de ouders, die leren inzien wat werkelijk ‘in het belang van de kinderen’ is. Het doel van het programma is dat kinderen uit de knel raken, zodat zij zich weer veilig kunnen voelen en zich goed kunnen ontwikkelen. Lees hier meer.
Heb je vragen over de hulp of wil je graag weten wat je het beste kunt doen? Mail Lisa. Zij heeft altijd een antwoord voor je en kan je verder helpen. Ook kun je contact op nemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin.