Scheiding is een thema waar veel kinderen mee te maken hebben. Niet alleen kan het hun eigen gezin betreffen, maar ook kunnen de ouders van vrienden, vriendinnen, familie of buren uit elkaar gaan. Als docent heb je een belangrijke rol om hier in de klas over te spreken. Dat hoef je niet zelf te doen, want de schoolmaatschappelijk werker kan je hierbij helpen. De SMW’er van de school denkt graag met je mee over de mogelijkheden om dit thema in de klas bespreekbaar te maken.
Gratis in 2016 aanbod voor professionals
Samen Sterk bij Scheiding verzorgt voor professionals onder andere op scholen een themabijeenkomst waarin de volgende onderwerpen worden besproken: wat betekent de scheiding voor een kind? Ouders gaan scheiden en dan? Handvatten en tips Rechten en plichten en interventies. Kijk hier voor meer informatie.
Voor kinderen
Stoere Schildpadden (4-6 jaar)
De deelnemers van de Stoere Schildpadden ontdekken gedurende de training dat de scheiding niet hun schuld is en dat alle gevoelens rondom de scheiding normaal en begrijpelijk zijn. In de Stoere Schildpadden groep leren zij daarmee om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie. De trainers gaan hierbij uit van de eigen kracht van de kinderen. Kijk hier voor meer informatie en kijk op de website.
Dappere Dino’s (6-8 jaar)
De deelnemers van de Dappere Dino’s ontdekken gedurende de training dat de scheiding niet hun schuld is en dat alle gevoelens rondom de scheiding normaal en begrijpelijk zijn. In de Dappere Dino’s groep leren zij daarmee om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie. De trainers gaan hierbij uit van de eigen kracht van de kinderen. Kijk hier voor meer informatie of kijk op de website.
!JES (8-12 jaar)
Het meemaken van een scheiding roept bij veel ouders vragen op over de omgang met- en opvoeding van hun kinderen. !JES het brugproject, voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar en hun ouders. Het is een preventieve training met als doel de ontwikkeling van kinderen na een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit met behoud van contact met beide ouders. Tijdens de training voor ouders wordt hier aandacht aan besteed. Kijk hier voor meer informatie.
Kies
De spel- en praatgroep KIES helpt kinderen van wie de ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Veel kinderen begrijpen niet waarom hun ouders gaan scheiden. Ze denken bijvoorbeeld dat het hun schuld is of denken dat ze jullie weer gelukkig kunnen maken. In de groep vinden de kinderen herkenning bij elkaar. Kijk hier voor meer informatie.
Jongerencoach: help mijn ouders scheiden
Als je ouders gaan scheiden, komt dat vaak als een grote schok. Je vraagt je misschien af: en wat gebeurt er nu met mij? Ligt het aan mij? Misschien voel je je schuldig of onzeker? Je kunt met een coach praten die je op weg helpt en je ondersteunt bij het omgaan met je thuissituatie. Jij staat centraal!
Je kunt gebruik maken van de coach als je:
- tussen 8 en 18 jaar oud bent
- in Rijswijk woont
- bereid bent om zes maanden lang minstens één keer per week met je coach af te spreken
- gemotiveerd bent.
Kijk hier voor meer informatie.
Voor ouders
Hieronder vind je een overzicht van hulp voor ouders bij scheiding van lichte naar intensievere hulp.
- Villa Pinedo biedt een online workshop aan voor gescheiden ouders. Ouders leren hoe zij de kinderen zo goed mogelijk door de scheiding heen kan helpen. De online workshop duurt 6 weken met onder andere tips en praktische oefeningen van kinder- en gezinstherapeuten. Lees meer over de online workshop.
- Ouderschap Blijft (lichte variant). Begeleiding voor ouders met moeizame communicatie over het delen van de zorg en de opvoeding, maar wel gemotiveerd zijn om tot een oplossing te komen. In deze variant hebben ouders al een omgangsregeling met de kinderen. De hulp richt zich op het verbeteren van de onderlinge communicatie, het bestendigen en/of verbeteren van de bestaande omgangsregeling en het opstellen van een ouderschapsplan. Lees hier meer.
- Mediation. Deze hulp richt zich alleen op het ouderschapsplan of vastgelopen omgangsregelingen. Als beide ex-partners instemmen met het aanbod, wordt een eerste gesprek gevoerd met een mediator ergens in de regio. De hulp is gratis. Voor vragen kun je een mediator bereiken via mediation@kwadraad.nl.
- Ouderschap Blijft (intensieve variant). Hulp voor ouders waarbij de communicatie ernstig is verstoord, over het delen van de zorg en de opvoeding. De hulp richt zich op het herstellen van de communicatie, het beperken van de risico’s voor de ontwikkeling van probleemgedrag bij het kind en als dat nodig is op contactherstel tussen de uitwonende ouder en het kind of kinderen. De kinderen worden (gedeeltelijk) betrokken bij dit traject. Lees hier meer.
- Kind uit de Knel is een groepsprogramma voor gezinnen verwikkeld in (de nasleep van) een scheiding met veel ruzies. Bedoeld voor kinderen die, doordat de ouders met elkaar in conflict blijven, in de knel zijn komen zitten. Wat zich kan uiten als terugtrekgedrag, lichamelijke klachten, gedragsproblemen of stemmingsproblemen. En voor de ouders, die leren inzien wat werkelijk ‘in het belang van de kinderen’ is. Het doel van het programma is dat kinderen uit de knel raken, zodat zij zich weer veilig kunnen voelen en zich goed kunnen ontwikkelen. Lees hier meer?.
Ook kun je contact op nemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Heb je vragen over de hulp of wil je graag weten wat je het beste kunt doen? Mail Lisa. Zij heeft altijd een antwoord voor je en kan je verder helpen.