Contact maken

Baby's laten met hun ogen en handen zien wat ze willen. Kijk dus goed naar je kind, zodat je het steeds beter gaat begrijpen en goed kunt reageren op wat het bedoelt. Zo raak je aan elkaar gehecht en krijg je een goede band.

Contact maken vanaf de eerste dag

Je kunt al vanaf de eerste dag contact maken met je baby. Reageer op wat je baby doet. Het is goed voor de ontwikkeling als jullie leren 'praten' zonder woorden.

Je baby reageert op je stem, je geur en de manier waarop je hem aanraakt. Als je goed oplet, zie je ook hoe je kind reageert. Kijk maar hoe je kind luistert als je ermee praat en hoe het dan kijkt.

Praat met je baby, ook al is hij nog klein. Vertel aan je baby wat je gaat doen. Praat bij het aankleden, in bad doen en in bed leggen. Je kunt je kind troosten door rustig met je kind te praten. Zo geef je woorden aan de emoties van je kind. Dat helpt je kind om later op een goede manier met zijn emoties om te gaan.

Je kunt veel contact met je kind maken door het dicht tegen je aan te houden en tegen je baby te praten of een liedje te zingen. Ook het in bad doen of een babymassage zijn fijne momenten om contact te maken.

Zo bouw je een band op met je baby en dat is goed voor zijn ontwikkeling.

Lichaamstaal

Je kunt aan het gezicht van je baby zien hoe hij zich voelt. Kijkt hij blij, dan voelt hij zich goed. Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Met ongeveer zes weken lacht een baby vaak terug. Aan zijn gezicht kun je zien hoe je baby zich voelt, en aan zijn lichaamstaal kun je het merken.

  • Als je baby zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op.
  • Als je baby blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
  • Als je baby ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.

 

CJG Rijswijk is onderdeel van de gemeente Rijswijk

 

 

 
Cookie-instellingen