Voorlezen

Baby’s houden van klanken en horen graag taal en muziek. Allemaal houden ze van deuntjes, liedjes en rijmpjes.

Kijken én luisteren

Vanaf een maand of 4 kun je je baby al gaan 'voorlezen'. Je baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij van je stem geniet. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen baby's voorlezen steeds leuker te vinden. Voorlezen is dan vooral: samen plaatjes kijken, aanwijzen en benoemen wat je ziet en er samen over praten.

Taalontwikkeling

Hoe vaker je voorleest, hoe beter, want dat is heel goed voor de taalontwikkeling van baby’s. Niet alleen omdat ze nieuwe woorden leren, maar ook omdat ze zo spelenderwijs belangrijke communicatieve principes leren. Los daarvan is het natuurlijk ook gewoon gezellig om samen dit soort intieme momenten te hebben.

Op vaste moment voorlezen

Dagelijks voorlezen geeft structuur; ook daar houden jonge kinderen van. Een baby die weet wat er komen gaat, voelt zich gerustgesteld. Bouw dus vaste leesmomenten in.

Prentenboeken met een verhaaltje

Vanaf 2 jaar worden prentenboeken met een verhaaltje interessant. Het kan nog niet té spannend zijn. Je hebt ook heel mooie prentenboeken-apps. Bij prentenboeken-apps zit vaak ook een stem die het boek voorleest. Soms zelfs in verschillende talen.

Tip: let op de voorleesstem

Let bij het kiezen van prentenboeken en apps op de voorleesstem. Vind je die zelf prettig? Zijn de klanken helder en is er een aangenaam ritme in het lezen? Jonge kinderen houden van verhaaltjes op rijm, ook al kunnen ze zelf nog niet rijmen. Maar juist bij een app kunnen ze vaak ook zelf wat doen.

CJG Rijswijk is onderdeel van de gemeente Rijswijk

 

 

 
Cookie-instellingen