Hoe reageert je kind op de scheiding?
Als je kind hoort dat jullie gaan scheiden, kan het schrikken, boos, bang of verdrietig worden. Sommige kinderen voelen zich schuldig en zijn bang dat het aan hen ligt. Oudere kinderen schamen zich soms tegenover anderen. Heel jonge kinderen begrijpen niet alles, maar kunnen wel last hebben van ruzies en stress. Dat geldt ook voor je ongeboren baby als je zwanger bent.
Een scheiding heeft veel invloed op je kinderen. Alles wat 'normaal' was, verandert. Dat kan een onveilig gevoel geven. De scheiding maakt de toekomst onzeker en dat zorgt voor veel emoties. Daardoor kan je kind zich lastig gaan gedragen of juist heel stil worden. Sommige kinderen krijgen last van angsten, lichamelijke klachten zoals buikpijn, of problemen op school. Gelukkig gaat het met de meeste kinderen na ongeveer twee jaar weer goed.
De scheiding kan ook een opluchting zijn voor je kind. Bijvoorbeeld omdat er dan geen ruzies meer zijn in huis.
Trouw aan ouders
Een kind is meestal trouw aan allebei de ouders. Daarom kan de scheiding moeilijk zijn voor je kind. Misschien heeft je kind het gevoel dat het moet kiezen tussen jullie. Of je kind is bang dat de andere ouder hem of haar mist. Oudere kinderen bemiddelen soms tussen hun ouders.
Geef je kind het gevoel dat het van beide ouders mag houden. Zeg dus geen nare dingen over je ex-partner, ook al ben je zelf boos of verdrietig. Maak ook geen ruzie waar je kind bij is. Als ouders veel ruzie maken, zijn de gevolgen van een scheiding voor je kind groter.
Er is minder kans op problemen als je kind een goede band heeft met beide ouders. Daarom is het belangrijk dat je kind goed contact heeft met jullie allebei. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat de scheiding niet complex wordt. Een complexe scheiding is een scheiding waarbij ouders door hun eigen ruzies het geluk van de kinderen vergeten. De ruzie lijkt belangrijker te zijn dan een fijne omgeving voor het kind én de ouder.
Door het geruzie wordt er vergeten wat kinderen en ouders nou eigenlijk echt nodig hebben. Van een complexe scheiding heeft een kind veel meer last dan van een scheiding waar de ouders redelijk of goed contact hebben.
Hoe kun je je kind nog meer steunen?
- Bescherm je kind door liefde en aandacht te geven. Wees open en eerlijk tegen je kind. Vertel samen dat jullie gaan scheiden. Betrek je kind niet in het conflict. Op NJi.nl lees je hoe je samen je kind kan vertellen dat jullie gaan scheiden.
- Wees duidelijk wat de scheiding voor je kind betekent. Geef je kind de ruimte om daarin zijn eigen weg te vinden.
- Praat met je kind. Kinderen hebben het recht om hun mening te geven. Laat ook zien hoe de mening van je kind meetelt bij jullie scheiding.
- Praat over de gevoelens van je kind en neem ze serieus. Geef een paar keer per dag alle aandacht aan je kind.
- Verwen je kind niet uit schuldgevoel. Blijf opvoeden en grenzen stellen. Je hoeft niet heel streng te zijn, maar wel duidelijk.
- Vertel je kind steeds opnieuw dat de scheiding niet zijn schuld is.
- Vertel waar je kind gaat wonen en hoe vaak het de andere ouder ziet. Ouders regelen dit met een omgangsregeling. Sommige ouders kiezen voor co-ouderschap.
- Informeer de school, kinderopvang en verenigingen over wat er gaat veranderen.
- Zoek voor je kind en voor jezelf steun bij vertrouwde personen.
- Blijf in contact met je ex-partner. Jullie zijn samen de ouders van je kind.
- Houd je aan de gemaakte afspraken. Werken ze niet? Overleg dan met elkaar hoe het anders kan.